Kaklaraištis: oranžinis ar raudonas?

2015-11-04 / Liberalai.lt
Kaklaraištis: oranžinis ar raudonas?

Ar žinai, kokias kojines turi avėti vyras ir kaip turi derėti kaklaraištis? O kur moteris turėtų laikyti savo rankinę? Pasimetei, kaip rengtis į vestuves ar išleistuvių vakarėlį? Kaip padorus jonavietis turi sveikintis su karaliais ir vietiniais karaliukais? O gal iš viso sureaguoti tik tuomet, kai pats gerbiamasis užkalbins. Kas pirmesnis turi ištiesti ranką pasisveikinant: vyras ar moteris? Ar reikia pabelsti į duris įžengiant į viešosios įstaigos kabinetą? Ir dar eilė gyvų etiketo rebusų pašmaikštaujant ir vėl sugrįžtant prie išsamaus atsakymo buvo išspręsta pirmadienio dieną, apsilankius Seimo nariui, etiketo ir protokolo žinovui, Arminui Lydekai, Jonavoje.

Puiki, turtinga ir prasminga diena pasirodė daugeliui jonaviečių atsistojus Arminui Lydekai scenoje. Rytą pradėjus nuo Jonavos Senamiesčio gimnazijos, vėliau įdomią paskaitą apie etiketą kasdien perkėlus į Jeronimo Ralio gimnaziją, perliukus meistras baigė žarstyti Jonavos suaugusiųjų švietimo centre.

Sausakimšos gimnazijų salės tiek su moksleiviais, tiek ir su mokytojais, trečiojo universiteto nariais atskleidė mįslę, ko trūksta jonaviečiams. Mes norime ne tik gražiai atrodyti, kultūringai kalbėti, tačiau ir teisingai elgtis, tinkamai atstovauti sau, kaip asmeniui ar organizacijai. Etiketas, tokia plati tema, kad pasak pranešėjo būtų galima atskiras sesijas skirti kiekvienam klausimui.

Senamiesčio gimnazijoje net suskambėjus skambučiui, kuris moksleiviui atstoja šventai lauktą pareigą skubėti nuo suolo, visi ištempę ausis liko sėdėti prie nesibaigiančių klausimų lavinos. Raliečiams viršijus aktų salės galimybes, kai kuriems teko stoviniuoti per visą pamoką. Beje, A.Lydekos apsilankymas J.Ralio gimnazijoje ne šiaip sau sutapo su joje vykstančia kas metine gimnazistų laukiama švente „Spalvų savaitė“. Juk mūsų elgesys, kartais virstantis net per daug spalvingu, tinkamiausias yra sodrių, šviesių ir prie aplinkos deramų tonų. Suaugusiųjų švietimo centre laiko matas apskritai liko pamirštas ir klausimui vejant klausimą, šyptelėjimui atsakant juoku, valanda virto minute.

Įvertinus, kokia tai subtili ir vis tik per menkai žinoma sritis, aktyviausias ir, pasirodo, puikiai etiketą išmanantis Jonavos liberalas Remigijus Osauskas pažadėjo dar ne kartą pakviesti jonaviečius susitikti su jo artimu kolega iš arčiau bei pažinti etiketą kasdien.

Reda Zakarauskaitė

liberalus