Arminas Lydeka: „Reikia užtikrinti dvigubą pilietybę užsienyje gimusiems lietuviams“

2014-11-13 / Liberalai.lt
Arminas Lydeka: „Reikia užtikrinti dvigubą pilietybę užsienyje gimusiems lietuviams“

Seimas pritaria liberalo Armino Lydekos siūlymui, kad užsienyje gimę lietuviai automatiškai išsaugotų Lietuvos pilietybę. Jiems nebebus prievolės sulaukus 21 metų rinktis, kurią – Lietuvos ar užsienio valstybės – pilietybę išsaugoti.
Šiandien Seimas po pateikimo pritarė tai numatančioms Pilietybės įstatymo pataisoms. „Jei norime, kad lietuvių būtų ne trys, o daugiau kaip trys milijonai, tam yra bene vienintelis kelias – plačiau įteisinti dvigubą pilietybę. Dėl to reikia žengti bent pirmąjį žingsnį – užtikrinti Lietuvos pilietybę Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, JAV ir kitose šalyse gimusiems lietuvių vaikams. Tai yra mažiausia, ką šiandien galime padaryti“, – teigia A. Lydeka.

Atsižvelgiant į liberalo pasiūlymą, užsienyje ar mišriose šeimose gimę lietuvių vaikai automatiškai išsaugotų dvigubą pilietybę, o rinktis vieną iš dviejų pilietybių turėtų ne pirmoji, bet antroji ir vėlesnioji emigracijoje gimusi karta – užsienyje gimusiųjų vaikai ir vaikaičiai.
„Užsienyje jau išaugo lietuvių jaunimo karta, kuriai pagal dabartinius įstatymus artėja apsisprendimo metas, todėl pataisos šiandien ypač aktualios. Gerai, kai lietuvybė yra širdyse ir galvose, bet mums reikia ir lietuvių pasuose. Jei galime išsaugoti nors kelis šimtus Lietuvos piliečių – turime tai padaryti“, – teigia A. Lydeka.

Pagal dabar galiojančias Pilietybės įstatymo nuostatas užsienyje gimę ir 21 metų sulaukę Lietuvos piliečiai – lietuvių vaikai – turi apsispręsti, kurią pilietybę – Lietuvos ar kitos šalies – pasirinkti.

Liberalų sąjūdžio frakcija šiandien balsuojant Seime taip pat palaikė kitas Pilietybės įstatymo pataisas, kurios Prezidentui leistų priimti sprendimą, kad lietuvis, turintis ypatingų nuopelnų valstybei, išliktų mūsų šalies pilietis ir įgijęs kitos valstybės pilietybę.

liberalus