Eligijus Masiulis beldėsi į kaišiadoriečių duris

2016-04-20 / Kaišiadorių skyrius
Eligijus Masiulis beldėsi į kaišiadoriečių duris

Kaišiadorių gyventojus penktadienį nustebino netikėtai į svečius užsukęs Seimo narys Eligijus Masiulis. Susitikęs su įvairių rajono įmonių darbuotojais, Liberalų sąjūdžio lyderis pasibeldė ir į kai kurių kaišiadoriečių butų duris.

Penktadienį daug laiko praleidote Kaišiadoryse. Ką matėte, kaip jus sutiko žmonės?  

Turiu tikslą šiemet paspausti ranką, pabendrauti su milijonu Lietuvos gyventojų, todėl mano vizitai po Lietuvos miestus ir miestelius yra labai intensyvūs. Penktadienio rytą praleidau Elektrėnuose ir po kelių susitikimų atvykau į Kaišiadoris. Čia susitikau su bendrovių „Gudobelė“ ir „Clemense richard“ darbuotojais, taip pat bendravau su atsitiktiniais praeiviais miesto centre.

Visuose susitikimuose diskusija vyko apie tą patį: atlyginimus, pensijas, emigraciją ir kitas šalies problemas. Mes žmonėms pristatėme savo siūlymus, ką reikia daryti, kad darbuotojų atlyginimai ir pensijos augtų greičiau, sparčiau daugėtų darbo vietų.

Pačiu svarbiausiu ir įdomiausiu mano kelionių po Lietuvą akcentu yra tapęs bendravimas su žmonėmis jų namuose vaikščiojant nuo durų iki durų. Kaišiadoryse taip pat beldėmės į žmonių duris, pristatinėjome būsimus mūsų darbus, domėjomės gyventojų problemomis, atsakėme į jiems aktualius klausimus. Su mūsų kandidatu į Seimą Arminu Lydeka ir kitais liberalais aplankėme kelis šimtus butų. Džiugu, kad žmonės liberalus sutiko pozityviai. Mūsų atvykimas juos maloniai nustebina.

Kokią matote Kaišiadorių rajono perspektyvą?

Pagrindinėms rajono įmonėms sekasi visai neblogai, tačiau būtų gerai, kad Kaišiadoryse ir visame rajone kurtųsi daugiau naujų verslų, o žmonės turėtų didesnį darbo vietų pasirinkimą. Juk Kaišiadorys yra strategiškai puikioje vietoje – tarp Vilniaus ir Kauno, turite daug puikių specialistų. Liberalų vizija yra labai aiški – Lietuva negali tapti vieno miesto valstybe, kokia yra kaimyninė Latvija. Kiekvienas miestas ir miestelis turi būti saugus, patogus gyventi, kad jame būtų sudarytos sąlygos dirbti, auginti vaikus, leisti turiningą laisvalaikį.

Tačiau kaip išgyventi dabartiniams pensininkams, kurie gauna vos 250 eurų, o atlyginimai rajonuose mažesni nei Vilniuje?

Pensininkai iš tiesų gyvena sunkiai. Žinant, kokios yra jų pensijos – jie yra tikri didvyriai. Dabartinė Vyriausybė per keturis metus praktiškai nieko nepadarė, kad pensininkai gyventų geriau. „Sodra“ yra paskendusi milijardinėse skolose ir sustabarėjusi. Joje akivaizdžiai dirba per daug žmonių. Vienos pensijos administravimas valstybei kasmet kainuoja po keliasdešimt eurų ir ši suma tik auga. „Sodra“ ir valdžios požiūris turi keistis. Tik tada pensijos pradės augti sparčiau. Šių metų pensijų padidinimą žmonės vadina pasityčiojimu. Aš juos suprantu. Jei būtų tvarkomasi geriau, pensijos augtų greičiau, žmonės galėtų gyventi oriai.

Ką liberalų Vyriausybė darytų kitaip, nei dabartinė valdžia?

Dabartinės Vyriausybės darbą vadinčiau plaukimu pasroviui. Atrodo, kad posėdžiauta daug, sudaryta įvairių darbo grupių, tačiau apčiuopiamų rezultatų žmonės pasigenda. Ministrams trūko ambicijų, fantazijos, naujų idėjų.

Mes visiškai kitaip įsivaizduojame valstybės valdymą. Dabar valdininkų tikrai per daug. Pasibaigus krizei jų armija vėl pradėjo augti. Galima laisvai atsisakyti 10-15 proc. valstybės tarnautojų ir tai duotų nemažą ekonomiją. Tuos pinigus būtų galima nukreipti žmonėms naudingesniems tikslams, kad ir jūsų gatvių ir kelių remontui.

Žmonės nori gerai apmokamų darbo vietų, todėl, visų pirma, pradėtume mažinti mokesčius dirbantiesiems. Ne tam, kad Lietuva ir toliau liktų pigios darbo jėgos šalimi, o tam, kad šalyje būtų sukurta daugiau gerai apmokamų darbo vietų. Dabartinė valdžia galvoja tik apie tuos, kurie gauna minimalų atlyginimą. Tačiau žmogus nori uždirbti kur kas daugiau nei 300 eurų. Reikia keisti įstatymus, kad didėtų visų žmonių atlyginimai, būtų stimuliuojama ekonomika, žmonės būtų motyvuoti užsiimti verslu.

Pažiūrėkime į kaimyninę Estiją. Ten žmonių algos beveik trečdaliu didesnės – vidurkis siekia apie 1100 eurų, o ir mokesčiai ten mažesni nei Lietuvoje. Ką padarė Estija? Jie neapmokestina įmonių pelno, kuris investuojamas į verslo plėtrą, naujų darbo vietų kūrimą. Taip pat reikėtų pagaliau pradėti mažinti socialinio draudimo mokesčius. Tai padarius Lietuva taptų patraukli kurti gerai apmokamas darbo vietas, jaunimas nebėgtų į Londoną.

Ar jūs tikite, kad emigravusius įmanoma susigrąžinti į Lietuvą?

Mes visi to norime. Tėvai ir seneliai, kurių vaikai ar anūkai išvažiavo ieškoti laimės į užsienį, tikrai nori, kad šie grįžtų namo. Politikai turi sudaryti sąlygas, kad mūsų artimieji grįžtų.  Todėl Liberalų sąjūdis aktyviausiai iš visų partijų siekia, kad Lietuvoje būtų įteisinta dviguba pilietybė, kuri išvažiavusiems padėtų išlaikyti ryšį su Lietuva.

Žmonės užsienyje sunkiai dirba, kad padėtų likusiems tėvynėje. Jie sukaupia pinigų sumą, kurią galėtų panaudoti čia, jei sugrįžtų ir sukurtų savo verslą. Todėl mes nuolat teikiame įstatymų projektus, kad Lietuva mažintų mokesčius, būtų sukurtos palankesnės sąlygoms mūsų tautiečiams grįžti ir gyventi čia. Deja, liberalų Seime dabar yra per mažai, kad mūsų pasiūlymai būtų priimti.

Liberalai dabar yra „ant bangos“. Kuo jūs skiriatės nuo kitų partijų?

Liberalai jaučia pakilimą. Kažkada buvome tik didžiųjų miestų partija. Tačiau dėl aktyvaus darbo, bendravimo su žmonėmis, pelnėme jų pasitikėjimą. Mus palaiko pačiuose įvairiausiuose sluoksniuose ir regionuose. Būtent dėl žmonių pasitikėjimo po praėjusių savivaldybių rinkimų Lietuvoje turime net 11 merų. Jie sėkmingai dirba ne tik Vilniuje ar Klaipėdoje, bet ir rajonuose.

Svarbiausias mūsų išskirtinumas – esame jaunų, tačiau jau patirtį turinčių žmonių partija, nesusitepusi skandaluose, turime daug idėjų ir energijos. Turime didelę ir patyrusią komandą, kuri yra pasirengusi tarnauti žmonėms, kurti tokią Lietuvą, kurioje visi norėtume gyventi.

Ką galite pasakyti apie Liberalų sąjūdžio kandidatą Kaišiadorių rajone?

Kaišiadoryse mes į Seimą keliame naujos kartos politiką – dabartinį parlamentarą Arminą Lydeką. Arminas yra labai energingas, darbštus, iniciatyvus, daug patirties turintis liberalas. Lietuvai reikia daugiau tokių  žmonių Seime ir Vyriausybėje.

Kaišiadorių gyventojai turi pasinaudoti galimybe, kad į Seimą būtų išrinkti naujos kartos politikai. Pagrindinis mūsų kandidatų tikslas Seime bus verslo sąlygų gerinimas. Tai padarius Lietuvoje atsirastų naujų ir gerai apmokamų darbo vietų, žmonės kiekviename mieste turėtų daugiau pramogų, įdomiau leistų laisvalaikį.

 

 

Martynas Čerkauskas. „Kaišiadorių aidai“, 2016 m. balandžio 19 d.

liberalus