Eligijus Masiulis: „Vyriausybė privalo mažinti išlaidas ir kirpti finansavimą biurokratiniam aparatui“

2015-11-24 / Liberalai.lt
Eligijus Masiulis: „Vyriausybė privalo mažinti išlaidas ir kirpti finansavimą biurokratiniam aparatui“

Vyriausybei sulaukus neigiamų Europos Komisijos ir Valstybės kontrolės išvadų dėl 2016 metų valstybės biudžeto projekto, per didelių išlaidų ir įsipareigojimus pažeidžiančio biudžeto deficito, liberalai ragina 5 proc. mažinti ministerijoms skiriamus valstybės asignavimus, taip pat – 40 mln. eurų padidinti biudžeto pajamas iš valstybės įmonių dividendų.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis sako, kad Vyriausybė privalo koreguoti priešrinkiminį ir ne pagal valstybės kišenę paskaičiuotą kitų metų biudžetą.

„Valstybės išlaikomam biurokratiniam aparatui, kaip ir priešrinkiminiam šios Vyriausybės apetitui, turi būti ribos. Finansavimo ministerijoms mažinimas 5 procentais – tai privaloma, minimali kartelė. Be to, būtina kelti aukštesnius reikalavimus valstybės įmonėms dėl į valstybės biudžetą mokamų dividendų. Jei Vyriausybė ignoruos šiuos pasiūlymus, liberalai nepritars 2016 metų biudžeto projektui“, – teigia Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Masiulis.

Sumažinus biudžeto išlaidas, liberalai ragina priimti Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, kurios leis sumažinti dirbančiųjų apmokestinimo lygį. Siūloma didinti neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) ir prilyginti jį minimaliai algai (MMA). MMA šiuo metu siekia 325 eurus, o maksimalus NPD – 166 eurus per mėnesį. Taip pat siūloma kelti papildomą neapmokestinamų pajamų dydį (PNPD) dirbantiems ir vaikus auginantiems žmonėms – nuo 60 iki 120 eurų už kiekvieną vaiką.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija siūlo užtikrinti terorizmo prevencijai skirtą finansavimą – nuo 2016 metų šioms reikmėms papildomai skirti 15 milijonų eurų, šias lėšas numatant Valstybės saugumo departamentui ir ir Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

E. Masiulio teigimu, jei socialdemokratų vadovaujama Vyriausybė ir toliau nereaguos į kritines Europos Komisijos bei Valstybės kontrolės pastabas, liberalai kreipsis į šalies Prezidentę su prašymu vetuoti 2016 metų valstybės biudžeto projektą.

liberalus