Valdančiųjų išpuoliai prieš opoziciją

2017-11-16 / Liberalai.lt
Valdančiųjų išpuoliai prieš opoziciją

Tai, kas vyksta Seime peržengia ribas. Pastarieji įvykiai rodo, kad Seimo valdančioji dauguma ne tik nurodo, kaip ir kur sėdėti parlamentarams, atmeta jiems nepriimtinus įstatymo projektus, bet uždraudžia juos net pristatyti. Negana to, parlamentarai Seimo posėdžių salėje palydimi įžeidinėjimais. Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai lapkričio 14 d. rengtoje spaudos konferencijoje pasisakė apie opozicijos vaidmenį įstatymų leidybos procese.

„Seimo valdantieji, kurie dabar sudaro mažumą, visokiomis manipuliacijomis yra užgrobę Seimo valdybą. Anksčiau Seimo statute buvo nuostata, kad opozicijai priklauso ne mažiau kaip du Seimo pirmininkų postai, o atėjus valstiečiams į valdžią Seimo statutas buvo pakeistas, postus opozicijai sumažinant iki vieno. Dvarponiškas elgesys su opozicija leisiu-neleisiu iš tikrųjų siutina, kai opozicijos teisės yra mindomos“, – spaudos konferencijoje sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

„Mes nenorime, kad šiame parlamente žingsnis po žingsnio šliaužtų kažkoks autoritarinis prieskonis“, – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotoja Aušrinė Armonaitė.

Kad valdančiajai daugumai nepatiks pagalbinio apvaisinimo įstatymas tik dėl vieno įstatymo projekte įrašyto punkto, kuriuo buvo siekiama suteikti teisę poroms pasirinkti embriono saugojimo terminą, buvo galima įtarti, tačiau liberalai nesitikėjo, kad  rengto įstatymo projekto nebus leista net pristatyti.

„Užkirtę kelią pagalbinio apvaisinimo įstatymo projekto svarstymui valdančioji dauguma užkirto kelią ir diskusijai apie jaunų onkologinių ligonių vaisingumo išsaugojimą, apie lytinių ląstelių donorystės skatinimą ir apie efektyvesnę pagalbą dešimtims tūkstančių nevaisingų porų, kuriems dabar sudarytos prievolės saugoti embrionus amžinai ir iš savo lėšų“, – spaudos konferencijoje sakė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Negana to, atmetus pagalbinio apvaisinimo įstatymo projektą, Povilas Urbšys, Petras Gražulis ir Artūras Skardžius išsakė savo nuomonę apie moteris ir nėštumą skambiomis seksistinėmis frazėmis. Dėl jų išsakytų nuomonių Liberalų sąjūdžio frakcija jau kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją prašydama įvertinti jų elgesį.

„Akivaizdu, kad šiuo atveju moteriškumu buvo pasinaudota kaip silpnybe, norint užčiaupti burną politiniam oponentui. Mūsų oponentai garsiai šaukė, kad mūsų pasiūlymai yra amoralūs, tačiau diskusijos jie vengė, kaip ir vengė kalbėti argumentų kalba“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

liberalus