Baikime spektaklį su žeme

2017-09-21 / Liberalai.lt
Baikime spektaklį su žeme

Seimo Liberalų frakcijos seniūnas E. Gentvilas dar šių metų gegužės mėnesį įregistravo įstatymą, kuriuo siūlė pripažinti netekusiu galios LR Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinąjį įstatymą, tačiau Seimas tam nepritarė.

Šiuo įstatymu 2004 m., Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, 10 metų žemę Lietuvoje galėjo įsigyti tik Lietuvos fiziniai bei juridiniai asmenys, siekiant išsaugoti žemę tik Lietuvos piliečiams. Tačiau, per tą dešimtmetį šalyje suklestėjo žemių supirkėjai, tokie kaip AB „Agrowill“ ar AB „Agrokoncernas“, kurie tapo vienais stambiausių žemvaldžių visoje Europos Sąjungoje, nes kitiems Lietuvos piliečiams taip pat egzistuoja tam tikri draudimai įsigyti žemės.

E. Gentvilas įsitikinęs, kad kiekvienas draudimas ar ribojimas turi savo kainą. ,,Leidžiant žemę Lietuvoje pirkti tik lietuviams, nukentėjo visi žemės savininkai, kurie laisvos rinkos sąlygomis už parduodamą žemę būtų gavę daugiau. Tačiau išlošė stambieji žemės supirkinėtojai, kuriems nebuvo konkurencijos iš užsienio.“

Pasibaigus 10 metų pereinamajam laikotarpiui valdžia nutarė priimti naujus apribojimus prekiauti žeme. Taip 2014-04-24 gimė naujas laikinasis, vadinamasis ,,saugiklių“ įstatymas. Juo Seimas uždraudė pirkti žemės ūkio paskirties žemę tiems, kurie neturi žemės ūkio išsilavinimo, žemdirbystės patirties ir deklaravęs žemę ar kt. Nė vienas Seimo liberalas nebalsavo už šį įstatymą, teigdami, kad jis prieštarauja LR Konstitucijai ir ES teisei ir toliau sudaro sąlygas stambiesiems žemvaldžiams pigiai supirkinėti žemes.

Tačiau, buvo priimtas laikinasis ,,saugiklių“ įstatymas ir Europos Komisija šį įstatymą pripažino prieštaraujantį Europos Sąjungos teisei. Tačiau naujasis Seimas nesiėmė skubaus padarytų klaidų taisymo ir vis vilkino laiką taisyti šį įstatymą.

,,Laikinasis įstatymas tapo įrankiu stambiesiems žemvaldžiams mulkinti žmones ir pigiai supirkinėti jų žemes. Todėl laikas baigti šį spektaklį su gąsdinimais apie užsieniečius, norinčius apiplėšti Lietuvos žmones. Siūlau  pripažinti ,,saugiklių“ įstatymą netekusiu galios ir atimti galimybę lobti vietiniams oligarchams, o žemių savininkams sudarykime sąlygas už  parduodamą žemę gauti tikrąją jos kainą“, – teigia E. Gentvilas ir siūlo žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymą IX-1314 pripažinti netekusiu galios.

E. Gentvilas ragina atšaukti šio įstatymo galiojimą. „Pridėjome tiek saugiklių ir apribojimų, kad nebegalime daugelis ir patys įsigyti žemės“.

liberalus