PVM lengvatos centriniam šildymui – tik chaosas ir pelkė

2017-09-19 / Liberalai.lt
PVM lengvatos centriniam šildymui – tik chaosas ir pelkė

Rugsėjo 19 d. vakariniame Seimo posėdyje svarstomas įstatymo projektas, kuriuo siekiama nuo spalio 1 d. grąžinti 9 % PVM tarifą centriniam šildymui.

9 – 21 – 9 – 15

Štai kokie magiški skaičiai reprezentuoja PVM tarifą centriniam šildymui per nepilnus metus. Iki birželio mėnesio buvo siūloma 9 % lengvata centriniam šildymui, dabar, iki spalio 1-ios dienos, taikomas PVM yra 21 %, o nuo spalio 1-sios siūloma vėl sugrąžinti 9 % PVM lengvatą šildymui, tačiau nuo naujųjų metų įvesti 15 % pridėtinės vertės mokestį.

Valdantieji prašo ir opozicijos paramos, tačiau patys nėra nuoseklūs. Ši lengvata yra trumpalaikė ir  nesprendžia esminių problemų. „Kiekvieną esminę reformą lydės politinė prekyba, keisti susitarimai, o po to rankų laužymas visam Seimui“ teigia E. Gentvilas.

Liberalų Sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, posėdžio metu pateikė liberalų siūlymus:

Liberalų Sąjūdis, visų pirma, siūlo bendrą PVM tarifo mažinimą nuo 21 % iki 18 % viskam, pabrėždamas: „21 % PVM tarifas buvo priimtas prasidėjus krizei, tačiau krizė jau baigėsi, tad būtų tikslinga grąžinti 18% PVM tarifą Lietuvoje“.

Taip pat E. Gentvilas siūlo didinti konkurenciją šilumos ūkyje: „Tai  judėkime link konkurencijos ir pigesnės šilumos.“ Nors kai kas tai vadina natūraliosiomis monopolijomis, tačiau jas būtina ardyti ir kurti konkurenciją. LRLS frakcijos seniūnas siūlo paspartinti daugiabučių renovacijas ir kitas energiją taupančias priemones, siekiant taip sutaupyti šildymo kaštus ateityje.

Kaip dabar elgtis savivaldybėms, kurios turi planuoti kompensacijas? Nuo liepos 1 d. biudžetai jau suplanuoti mokėti dideles kompensacijas, dabar to nebereikia, o paskui vėl reiks…“ – klausia Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

Šis įstatymo projektas prieštarauja valdančiųjų rinkiminei programai. „Tačiau, tokį sprendimą lemia ne ilgalaikė, apmąstyta pozicija, bet „susitarimai po stalu“.“ – prideda E. Gentvilas. Taigi, susidaro įspūdis, kad mūsų valdančioji koalicija vadovaujasi „ad hoc“ principu: vienkartiniais ir trumpalaikiais siūlymais, kurie neturi aiškių ilgalaikių tikslų.

Kiek dar bus tokio politinio turgaus?

liberalus