Rimantas Mikaitis. Politikai su antrankiais nustelbė Kalėdų eglę

2012-01-26 / Kauno miesto skyrius
Rimantas Mikaitis. Politikai su antrankiais nustelbė Kalėdų eglę

Dumblo išvežimo, viešųjų pirkimų ir kitus ūkio reikalus itin “dėmesingai” kuravusio vicemero Kęstučio Kriščiūno suėmimas manęs nenustebino. Apie problemas ir skaudulius, kurie trukdo mūsų miestui oriai žengti į priekį, kalbėjau dar praėjusių metų spalį, kai iš mūsų koalicijos pasitraukę trys socialdemokratai, liberalcentristai ir prie jų prisidėję konservatoriai be jokių argumentų surengė perversmą.

Socialdemokratas K.Kriščiūnas tada aiškino, neva aš jam trukdau dirbti. Kitas perversmo organizatorius liberalcentristas Arvydas Garbaravičius teigė, kad “nesutapo mūsų vertybės”. Kokios vertybės vienija naują,  „Vardan Kauno“ vardu pasivadinusią koaliciją, šiandien akivaizdžiai matome.

Kai kurie veikėjai politiką įsivaizduoja kaip pelningą verslo rūšį, todėl  jau senokai įprato siautėti savivaldybės įmonėse. Tačiau automobilio ar buto remontas savivaldybės sąskaita – tik ledkalnio viršūnė. Kiek Kaunas praranda milijonų energetikos sektoriuje, komunaliniame ūkyje, viešuosiuose pirkimuose, galima tik spėlioti.

Dar būdamas meru įspėjau, kad iš konkurso Panemunės tiltui statyti gali būti išstumta 20 mln. litų mažesnę kainą pasiūliusi latvių bendrovė. Valdžią Kaune perėmus naujai koalicijai, taip ir atsitiko.

Pildosi prognozės ir dėl „Panemunės butų ūkio“, kitų įmonių ateities. Klaipėdiečių bendrovė pernai aukcione privatizavo Kauno savivaldybės valdomą įmonę „Būsto valda“. Tačiau buvo daroma viskas, kad teisėtai konkursą laimėję verslininkai iki šiol negalėtų dirbti. „Vitės valdų“ komercijos direktorius Jevgenijus Sakovskis žurnalistams guodėsi, kad Kaune reikalai tvarkomi panašiai kaip nusikalstamumu pagarsėjusioje Čikagoje praėjusio šimtmečio pradžioje.

Kaunas turi patriotišką bendruomenę. Be valdžios raginimų kauniečiai  puošia miestą, rengia šaunias šventes. Jau trejus metus iš eilės mūsų Kalėdų eglė – be konkurencijos gražiausia Lietuvoje. Tačiau visos bendruomenės, visų įvaizdžio kūrėjų pastangos nueis perniek, jei miesto klausimus spręs šešėliniai savivaldybės kardinolai, o pirmuosiuose laikraščių puslapiuose puikuosis politikai su antrankiais.

Manau, kad atsakomybę dėl kilusio korupcijos skandalo turėtų prisimimti ir meras Andrius Kupčinskas. Nemanau, kad jis nežinojo, kas vyksta savivaldybėje. Juo labiau, kad dar praėjusioje kadencijoje su antrankiais buvo išvežtas ne vienas jo partijos bendražygis.

O ką žinome apie Aušros Ručienės ir Arvydo Garbaravičiaus vadovaujamos Antikorupcijos komisijos veiklą? Kol kas – tylu, gūdu, nė vieno posėdžio. Ar nebūtų logiškiau šios institucijos vadžias perduoti opozijai? Gal tada iš tiesų Kaune pajudėtų kova su korupcija, o ne su antikorupcija.

liberalus