Uždekime žalią šviesą jaunimui (2015-02-09)

2015-03-31 / Akmenės skyrius
Uždekime žalią šviesą jaunimui (2015-02-09)

„Kol esi jaunas, gyvenk taip, kad būtum laimingas, kai pasensi“,  sako indų išmintis. Akmenės liberalų komanda yra pasiryžusi kurti tokias gyvenimo sąlygas savo krašte, kad būtų laimingas tiek jaunas, tiek senas.

Savo bendraamžių ateitimi pasirūpinti yra pasiryžę jaunieji Liberalų sąjūdžio kandidatai į Akmenės rajono savivaldybės tarybą. Veržlių, energingų, inovatyvių idėjų ir planų turinčių jaunų žmonių tarp kandidatų į Tarybos narius yra tikrai ne vienas.

Net penktadalis Liberalų sąjūdžio kandidatų yra jaunesni nei 30 metų amžiaus. Tai – Klaudijus Januitis, Tadas Pieža, Monika Kateivaitė, Ieva Rapaliūtė, Artūras Matulevičius, Agnė Krušinskienė, Andrius Zvonkus, Vytenis Rimkus, Raimonda Rimkutė ir Vaida Balanaitienė.

Dar penki kandidatai nėra sulaukę 35 metų: Martynas Nicius, Lina Vechova, Andrius Klimas, Laimonas Grigas, Bronislovas Narmantas.

Savo bendraamžių ateitimi pasirūpinti yra pasiryžę jaunieji Liberalų sąjūdžio kandidatai į Akmenės rajono savivaldybės tarybą. Veržlių, energingų, inovatyvių idėjų ir planų turinčių jaunų žmonių tarp kandidatų į Tarybos narius yra tikrai ne vienas. Liberalių pažiūrų vienijamas Akmenės krašto jaunimas praėjusių metų pabaigoje susibūrė į komandą. 2014 m. lapkričio 29 d. įvyko steigiamoji Akmenės liberalaus jaunimo organizacijos konferencija. Organizacijos pirmininke buvo išrinkta Ieva Rapaliūtė.

Ieva teigia, kad liberalias partijas Akmenės rajone palaiko jau seniai: „Nuo mokyklos laikų drąsiai skelbiu ir palaikau liberalias idėjas. Įstoti į Liberalų sąjūdį mane paskatino jų ideologija.“

Kodėl Akmenės rajono savivaldybės tarybai reikalingi jauni žmonės?  Todėl, kad jaunimas yra kupinas entuziazmo, planų ir vilčių. Akmenės rajono savivaldybėje jaunų žmonių tikrai reikia, nes jie imtų spręsti vieną opiausių mūsų krašto problemų: jaunų žmonių „emigraciją“ iš Akmenės rajono į didmiesčius.

Vienas iš kandidatų į savivaldybės tarybą – 28 metų Vytenis Rimkus, tikrai greit nepasens, nes kiekvieną dieną bendrauja su jaunimu. Jaunasis pedagogas dirba ne vienoje rajono mokykloje ir žino kuo kvėpuoja Akmenės krašto jaunimas.

„Žinau, kad mokytojo profesija yra nepopuliari tarp jaunimo. Darbas sunkus, atsakingas, tačiau stengiuosi kuo glaudžiau bendrauti su moksleiviais, o tai kol kas sekasi neblogai. Esu sėslus, savo krašto žmogus, todėl užsienis nevilioja. Žinoma, mokytojo alga nedidelė, bet taip jau susiklostė mano šeimoje, kad ir tėvai visą gyvenimą dirba už kuklų atlyginimą. Džiaugiuosi, kad galiu įsijungti į rajono gyvenimą ir būti reikalingas būtent čia, o jeigu tapčiau tarybos nariu, galėčiau nuveikti daugiau“, – teigia Vytenis.

Ne paslaptis, kad nemažai jaunų žmonių vyksta iš Lietuvos geresnio gyvenimo ieškoti svetur, bet retai kalbama apie tuos, kurie iš ten grįžta. Grįžta tam, kad įgytas žinias ir patirtį pritaikytų savo šalies labui.

Klaudijus Januitis baigęs mokyklą išvyko studijuoti į Didžiąją Britaniją. Ten praleidęs tris su puse metų jis įgijo verslo vadybos bakalauro laipsnį East Anglia Universitete ir grįžo gyventi į Naująją Akmenę. Toks sprendimas nėra įprastas ir kelia nemažai klausimų, bet Klaudijus turi visus atsakymus:

„Žmonėms, kurie dvejoja dėl mano sprendimo racionalumo, aktualiausias rodiklis yra uždarbis. Žinoma, galėjau rasti darbą Londone, kur uždarbis daug kartų didesnis nei Lietuvoje, tačiau ir tas uždarbis tokiame mieste kaip Londonas būtų santykinai mažas. Teko pasirinkti: dirbti Londone, uždirbti santykinai mažai ir būti toli nuo gimtinės, ar dirbti Naujojoje Akmenėje įmonėje, kuri niekuo neatsilieka nuo užsienietiškų tos srities įmonių ir būti šalia savo šeimos, mylimų žmonių ir draugų. Tad abejonių nekilo.“

O kodėl ne Vilnius ar kitas didesnis Lietuvos miestas? „Lietuvoje atstumai yra maži ir, esant reikalui,  per 3–4 valandas galima pasiekti bet kurį Lietuvos tašką. Šiuo mano gyvenimo etapu tarp Vilniaus, Kauno ar Naujosios Akmenės nematau skirtumo. O žvelgdamas į ateitį ir galvodamas apie šeimos kūrimą,  Naujojoje Akmenėje matau daugiau pliusų nei didžiuosiuose miestuose. Mūsų mieste vaikai neturi laukti eilėse į darželius, mūsų pedagogai mokyklose nuostabūs, yra  daug neformalaus ugdymo veiklos, kur vaikai gali realizuoti save.“

Paklaustas, kaip užsienyje įgytas žinias žada pritaikyti gimtinėje, jaunuolis teigia, kad per laiką praleistą Jungtinėje Karalystėje subrendo kaip asmenybė, bendravo su daugeliu skirtingų tautybių, kultūrų žmonių ir tai jam leido pamatyti, labiau pažinti pasaulį.

„Studijos ir kita užklasinė veikla leido suprasti, kad svarbu ne tik turėti ir gerai atlikti mėgstamą darbą, bet būtina prisidėti prie bendruomenės, kurioje gyveni, gerinimo. Mano asmeninė ambicija ir noras yra  prisidėti prie mūsų rajono sporto veiklos vystymo bei infrastruktūros gerinimo, kad visi mūsų rajono sporto mylėtojai turėtų kokybiškesnes sąlygas sportuoti. Studijuodamas turėjau galimybę atstovauti savo universiteto futbolo klubui ir pamačiau, kaip efektyviai ir profesionaliai galima bendradarbiauti su vietos institucijomis bei verslais. To kai kuriose mūsų rajono sporto įstaigose trūksta.“

Klaudijaus nuomone, daugiau jaunų žmonių iš emigracijos į gimtinę priviliotų ne tik naujų darbo vietų kūrimas, bet ir galimybė lengvatinėmis sąlygomis įsigyti savivaldybei priklausančius butus jauniems, grįžtantiems žmonėms. Vaikino nuomone, būtina skatinti vietos verslininkus ir vietos valdžią bendrauti su išeiviais ir juos informuoti apie atsilaisvinančias darbo vietas, suteikti informaciją apie verslo kūrimo galimybes.

Jaunieji Liberalų sąjūdžio kandidatai nemažiau už visus kitus nori prisidėti prie savo krašto gyvenimo kokybės gerinimo. Pilni jaunatviškos energijos, idėjų ir noro dirbti Jie laukia Jūsų palaikymo. Tad uždekime žalią šviesą jaunimui!

 

Akmenes skyrius jaunimas kandidatai rinkimai 2015

liberalus