Vitalijus Gailius: „Prieš korupciją valdiškose įstaigose – naujas priemonių paketas“

2015-03-24 / Liberalai.lt
Vitalijus Gailius: „Prieš korupciją valdiškose įstaigose – naujas priemonių paketas“

Šiandien Seimas po pateikimo pritarė Korupcijos prevencijos įstatymo pataisoms, kurios leis efektyviau kovoti su korupcija, greičiau pranešti apie jos atvejus ir tiksliau valdyti korupcijos riziką.

Seimo narys, Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius pabrėžė, kad 2014 metais patvirtinta Europos Sąjungos kovos su korupcija ataskaita parodė, jog Lietuvos institucinė sistema kovai su korupcija yra pakankama. Tačiau atkreiptas dėmesys į nepakankamas prevencines priemones korupcijai pažaboti, valdžios įstaigų pareigūnų interesų konflikto deklaravimo problemą.

„Trumpai tariant, korumpuotam valdininkui pirmiausia reikia nesudaryti sąlygų vogti – aiškintis korupcijos aplinkybes po fakto yra sunkiau. Iš šalies savivaldybių, ministerijų, valstybės sienos apsaugos tarnybos mes šiuo metu gauname labai mažai pranešimų apie galimą korupciją. Pareigūnai dabar nėra įpareigoti to daryti. Siekiant pakeisti esamą padėtį, reikia įtvirtinti, kad apie bandymus papirkti vieną ar kitą pareigūną būtų privaloma pranešti. Įstatymo projekto tikslas – panaudoti efektyvesnius ir tikslesnius ginklus kovai prieš korupciją valstybės įstaigose”, – sako Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas V. Gailius.

V. Gailiaus įsitikinimu, valstybės ir savivaldybių įstaigose būtina ne tik plačiau viešinti korupcijos atvejus, bet ir iš anksto principingiau įvertinti tarnautojų tinkamumą eiti pareigas.

Dabar galiojančiuose įstatymuose nėra nustatyta aiški korupcijos atvejų viešinimo tvarka, neapibrėžti korupcinio pobūdžio administraciniai, tarnybiniai ir darbo drausmės pažeidimai. Korupcijos prevencijos įstatymo pataisomis nustatoma tvarka, kaip turi būti vykdomas korupcijos atvejų viešinimas.

Projektu pažymima, kad įstatymas apibrėžia ne „nustatytų korupcijos atvejų viešinimą”, o su korupcija susijusių atvejų viešinimą. Pataisomis siekiama nustatyti, kad valstybės ir savivaldybių bei jų įstaigų tarnautojai privalėtų iškelti viešumon su korupcija susijusius atvejus. Nustačius faktus, jie turėtų būti skelbiami viešai įstaigų interneto svetainėse, išskyrus atvejus, kai tai pažeistų asmens duomenų apsaugos reikalavimus.

Siūloma nustatyti, kad valstybės tarnautojai apie jiems žinomas veikas, turinčias korupcinio pobūdžio nusikaltimo požymių, Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) praneštų ne vėliau kaip per 48 valandas. Įstatymo pataisomis taip pat įvedamas privalomas korupcijos rizikos nustatymas valstybės ir savivaldybių įstaigose.

liberalus