Dalia Kuodytė: „Eilinė Azerbaidžano provokacija“

2014-11-14 / Liberalai.lt
Dalia Kuodytė: „Eilinė Azerbaidžano provokacija“

Lapkričio 12 d. Azerbaidžano ginkluotosios pajėgos numušė Kalnų Karabacho (Arcacho) sraigtasparnį MI-24, žuvo trys lakūnai. Teritorija, kur nukrito sraigtasparnis, smarkiai apšaudoma iš Azerbaidžano pusės, tokiu būdu trukdant paimti lakūnų palaikus, bei sraigtasparnio liekanas. Šių liekanų tyrimas įrodytų, kad sraigtasparnis nebuvo ginkluotas ir atliko mokomąjį skrydį, kaip teigia Armėnijos gynybos ministro atstovasArcrunas Ovanisianas. Jis taip pat teigia, kad pasekmės bus labai skaudžios Azerbaidžanui ir atsakomybę už jas turi prisiimti politinė Azerbaidžano vadovybė.

Ši provokacija dar kartą paneigia Azerbaidžano skundus įvairiuose tarptautiniuose forumuose apie tai, kad agresorius – Armėnija. Tai tik dar kartą įrodo, kad Azerbaidžanas nėra suinteresuotas taikiu Kalnų Karabacho (Arcacho) problemos sprendimu. Tuo tarpu, kai Paryžiuje vykusiose derybose, kuriose dalyvavo abiejų šalių prezidentai, buvo pasiekta pozityvių rezultatų, savo veiksmais Azerbaidžanas tai naikina, dar kartą įrodydamas totalitarinės valstybės agresyvią prigimtį.

„Arcacho žmonės gedi savo trijų kariškių, tačiau šis tragiškas incidentas niekaip nepakeis mūsų ryžto kovoti už savo valstybės nepriklausomybę bei savo tautos orumą“, – komentuodamas situaciją sakė Davidas Babajanas, Kalnų Karabacho (Arcacho) prezidento atstovas spaudai.

Šis incidentas sukėlė pasipiktinimo bangą ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Frankas Engelis, draugystės su Kalnų Karabachu(Arcachu) grupės Europos parlamente vadovas, teigia, kad šis incidentas – rimčiausias paliaubų pažeidimas per 20 metų. „Tai ne tik absoliučiai beprasmis poelgis, tačiau aiškiai demonstruojantis, kad Azerbaidžano įsipareigojimai nenaudoti jėgos prieš Kalnų Karabachą (Arcachą) nieko verti,“ – sakė F. Engelis.

Seimo draugystės su Kalnų Karabachu (Arcachu) grupės vardu reiškiame užuojautą žuvusiųjų lakūnų artimiesiems, visiems gedintiemsArcacho žmonėms – tikime, kad tai nepalauš Jūsų tikėjimo savo valstybės ateitimi, o tik paskatins dar ryžtingiau kurti ir puoselėti ją, vadovaujanti demokratijos bei žmogaus teisių principais.

liberalus