Liberalų Pagalbinio apvaisinimo įstatymo projektai po pateikimo grąžinti tobulinti

2017-11-22 / Liberalai.lt
Liberalų Pagalbinio apvaisinimo įstatymo projektai po pateikimo grąžinti tobulinti

Vakar valdantiesiems visgi leidus liberalei Viktorijai Čmilytei-Nielsen pristatyti Pagalbinio apvaisinimo įstatymo projektus, jie grąžinti tobulinti. Liberalai pataisas teiks pavasario sesijoje.

Išnagrinėję dabar galiojančio įstatymo spragas ir trūkumus liberalai teikė eilę pataisų, tačiau Seime diskusija ir vėl neįvyko. Pateikimo stadijoje nebuvo pritarta įstatymų pakeitimo projektams ir jie grąžinti tobulinti.

„Belieka tik apgailestauti, kad konservatyviausi Seimo nariai, kurie sudaro šio Seimo daugumą, nenori net atverti diskusijos apie Pagalbinio apvaisinimo tvarkos tobulinimą. Ir toliau bus vadovaujamasi ne medicinos pažanga, ne geriausiais pacientų interesais, o dogmomis ir nepasitikėjimu nevaisingomis šeimomis ir jas gydančiais medikais“, – sakė parlamentarė V. Čmilytė-Nielsen.

Nors šių metų pradžioje priimtas Pagalbinio apvaisinimo įstatymas buvo didžiulis žingsnis pirmyn, tačiau įstatymas ne visai atitinka vaikų pagalbinio apvaisinimo būdu siekiančių susilaukti pacientų lūkesčius ir nevaisingumo srityje dirbančių specialistų bei teisės ekspertų nuomonę.

„Tikslas yra sukurti ne dogmomis, o mokslu, medicinine praktika ir racionalumu paremtą lytinių ląstelių ir embrionų saugojimo ir donorystės sistemą, skatinti nevaisingas poras naudotis pažangiais nevaisingumo gydymo metodais, garantuoti valstybės finansinę pagalbą ir tokiu būdu prisidėti prie Lietuvos demografinės padėties gerinimo“, – apie teiktus įstatymų projektus sakė parlamentarė.

liberalus