Liberalai: Valstiečiai Lietuvą pavertė rekordinių mokesčių valstybe

2017-05-23 / Martynas Čerkauskas
Liberalai: Valstiečiai Lietuvą pavertė rekordinių mokesčių valstybe

Didėjantys mokesčiai ir neaiškumas dėl ateities. Pažymėdami tokią valstiečių Vyriausybės mokesčių politiką, antradienį liberalai Vilniuje, V.Kudirkos aikštėje, prie Vyriausybės rūmų atidengė iš ledo pagamintą paminklą.

„Šis ledinis paminklas tai pavyzdys, kaip tirpsta žmonių lūkesčiai, kad naujoji Vyriausybė Lietuvoje atneš ilgai lauktas permainas. Buvusią neveiklią Vyriausybę pakeitė mokesčius didinanti Vyriausybė. Žmonėms ir verslui tai nežada nieko gero“, – sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Remigijus Šimašius.

Norėdami susimokėti mokesčius Lietuvos gyventojai šiais metais dirbo net 142 dienas. Laisvės nuo mokesčių diena, kai žmonės baigia mokėti mokesčius ir pradeda dirbti sau, į Lietuvą atėjo 5 dienomis vėliau nei praėjusiais metais.

Šiemet Lietuvoje pastebimai augo akcizai tabakui ir alkoholiui, nuo liepos brangs būsto ir vandens šildymo paslaugos. Vyriausybė taip pat neatmeta galimybės ateityje didinti darbo mokesčius kvalifikuotiems darbuotojams, toliau didinti akcizus.

„Vyriausybė vis žada peržiūrėti visą mokesčių sistemą. Nuo jos darbo pradžios praėjo jau pusę metų, tačiau kas bus daroma taip ir neaišku. Jei norime sustabdyti žmonių emigraciją ir mūsų šalį paversti patrauklia kurti darbo vietas turime nedelsiant pradėti mažinti mokesčius“, – kalbėjo R.Šimašius.

Liberalai išskiria tris mokesčius, kuriuos mažinti būtina pirmiausia:

  • Socialinio draudimo mokesčiai, atskaitomi nuo žmogaus uždarbio. Šių mokesčių našta didžiausia regione. Nepaisant to, sistema negarantuoja orios pensijos senatvėje.
  • Pelno mokestis verslą plečiančioms ir naujas darbo vietas kuriančioms įmonėms. Estijoje kurti verslą sudarytos geresnės sąlygos, nes investicijoms naudojamas pelnas yra neapmokestinamas. Šį modelį ketina įsivesti ir Latvija.
  • Gyventojų pajamų mokestis, gaunantiems mažus atlyginimus. Liberalai siūlo neapmokestinti minimalaus atlyginimo, kad padidėtų sunkiausiai gyvenančių žmonių pajamos, jie būtų motyvuoti ieškoti darbo, o ne gyventi iš pašalpų.   

liberalus